Danka in India

Sunday, July 17, 2005

Zivot s indickou rodinou

Bydlim s indickou rodinou a musim rict, ze to samo o sobe je kulturni zazitek…mozna i ten nejvetsi z celeho meho pobytu, jelikoz diky kazdodennim rozhovorum s mamkou Geraldine se dozvidam vic a vic o zivote v Indii.

Tak napriklad par postrehu:
Pracovni hodiny se hodne lisi od tech ceskych. Do prace se chodiva tak na 10 nebo 11 a konci se kolem 9 az 10 vecer. Tim je take ovlivnej jidelni cyklus. Snidane(velmi vydatna…rekla bych jak nas obed) je kolem 8:30, obed…hmm…tady moc nefrci…a vecere kolem 9:30,nekdy i v 11 vecer

Otec v indicke rodine ma opravdu velkou roli. Tak napriklad on je vetsinou zivitel rodiny, maminka vetsinou travi doma a stara se o domacnost(k tomu ma ale vzdy jeste sluzku, ktera pere a uklizi). I kdyz je zena unavena, tak spat nejde, dokud otec neprijde domu, ona mu naserviruje veceri a pouklizi za nim, az pak muze jit spat.

Deti (I kdyz jim je 20) se musi na vsechno ptat rodinu a pro kazde jejich rozhonuti potrebuji schvaleni obou rodicu…napriklad, kdo se chce stat clenem AIESEC tak se nejdrive musi zeptat rodicu,zda mu to dovoli.
Jelikoz maminka je porad doma, tak deti vetsinou by mely travit cas taky doma…asi aby delaly spolecnost mamince…vetsinou kolem 6 vecer uz jsou doma, nejpozdeji v 8.
Rodine oslavy jsou vetsinou dvakrat, trikrat nekdy I vickrat vetsi nez nase svatby(asi to bude tim, ze v Indii zije vic lidi:)). Minuly tyden jsem byla na dvou rodinnych oslavach..prvni byla velmi skramna(slovy inda) jelikoz tam bylo “jen” 150 lidi. Byla to oslava tetinych 75 narozenin. V sobotu meli dalsi oslavu jelikoz stryc z tretiho kolena slavil 80tiny…tam prislo asi tak 250 lidi. Oslava je velmi organizovana…tak napriklad je tam DJ a jeste moderator…ten celou dobu neco zmatla do mikrofonu a snazi se prinutit vsechny k tanci a jako duvod vzdy pouziva: “Stryckovi Lawriimu by to udelalo strasnou radost”. A pak jeste organizuje ruzne hry pro deti…a nakonec strycek rozdava darky…napriklad se vyvola dama s nejkratsi sukni, nebo dama s nejvetsim vystrihem, nebo osoba s dirou v ponozce, nebo pan s nejvetsim brichem…no proste je to desna sranda. Dalsi rozdil by byl kdo tanci:), v CR vetsinou holky v kolecku….tady: chlapi kolem 40 let blbnout na kdejake moderni indicke pecky v kolecku. Oslava trva asi tak do pulnoci nebo do jedne do rana. Jelikoz Indie je hrozne velika…nebo jen samotny Mumbai, tak oslavy jsou vetsinou jediou prilezitosti jak si pokecat s pribuznyma.

2 Comments:

  • nazdarek Dani :0) vidis, ja jsem v Emiratech ale bydlim v indicke ctvrti a mam indicke spolubydlici..tak to si pokecame, vid? :0)

    Chico

    By Blogger Unknown, at 6:15 AM  

  • Cau Chico,
    no uz se tesim:)ja ti uvarim nejakou indickou pochoutku:):):)
    teda az se to jednou naucit(snad)
    uvidime se na IC????

    By Blogger Danka, at 1:04 PM  

Post a Comment

<< Home